​Met koningsdag begint dit jaar weer het feestseizoen in Nederland. Vanaf nu is er bijna iedere week een feestdag. Dit is voor werkgevers natuurlijk minder voordelig, dus vraagt u zich wellicht af of deze feestdagen ook voor uw bedrijf wettelijk verplicht zijn.

27 april Koningsdag
Koningsdag is een nationale feestdag. De overheid heeft bepaald dat u als werkgever met uw medewerkers zelf een regeling moet treffen in de arbeidsovereenkomst of cao. De meeste bedrijven zijn op Koningsdag echter gesloten, uw medewerkers hebben dan betaald vrij.

5 mei Bevrijdingsdag
Bevrijdingsdag is net als Koningsdag een nationale feestdag. In veel cao’s is vastgelegd dat er eens in de 5 jaar een vrije dag is, dus in 2010 en 2015 enzovoort. Hebt u geen cao dan kunt u als werkgever zelf bepalen of u 5 mei vrij geeft.

14 mei Hemelvaart
Hemelvaartsdag is een officiële vrije feestdag. Overheidsinstellingen en bedrijven zijn verplicht gesloten. Mocht u een winkel hebben en is het voor u wel heel aantrekkelijk om op Hemelvaartsdag open te zijn, kunt u dat op basis van de 12-zondagen-per-jaar regeling doen. Het zou wel kunnen dat u uw personeel een toeslag moet betalen.

25 mei Tweede Pinksterdag
Pinksteren zijn er twee officiële vrije dagen. De eerste Pinksterdag valt altijd op een zondag. De tweede Pinksterdag is op een maandag waar uw personeel dus vrij heeft. Heeft u een onderneming in de horeca dan kan het natuurlijk wel van belang zijn om toch open te gaan. Hiervoor zijn er afspraken vastgelegd in de cao voor de horeca, hoe uw medewerkers voor deze vrije dag gecompenseerd worden.