Het is alweer eind oktober. Nu gaat het met grote stappen richting de kerst. Dat is altijd een mooie gelegenheid om uw medewerkers te bedanken voor hun inspanningen in het afgelopen jaar. Bij het kopen van kerstpakketten moet u voor de belasting dit jaar met de Werkkostenregeling (WKR) rekening houden.

Volgens de WKR mag uw bedrijf 1,2 % van de fiscale loonsom van 2015 in de vrije ruimte onderbrengen. Dit betekent dat u dit bedrag kunt besteden aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen. De kerstpakketten vallen ook in de vrije ruimte van uw WKR budget. Uitgaven voor kerstpakketten worden dus vanaf dit jaar in mindering gebracht op uw vrije ruimte. Boven deze grens betaald u een eindheffing van 80 %. Dit kan dus duur uitpakken, dus houdt uw mogelijkheden binnen de vrije ruimte goed in de gaten.

Gebruikelijkheidstoets

Daarnaast moet u bij het geven van een kerstpakket ook rekening houden met de gebruikelijkheidstoets. De uitgave voor een kerstpakket mag niet meer dan 30% afwijken van wat er in uw branche voor soortgelijke geschenken gebruikelijk is. Als de Belastingdienst vindt dat u te veel van de norm afwijkt, dan moet de Belastingdienst wel kunnen aantonen dat de verstrekking in uw sector niet gebruikelijk is.

BTW

De BTW over kerstpakketten en andere relatie- en verjaardagcadeaus is tot een drempelbedrag van € 227 excl. BTW per ontvanger aftrekbaar.